Monday, November 10, 2014

Budget untuk 17 hari di Seoul


Let me share with you the total cost for 17 days stayed at Seoul. My target is RM5,000 for 17 days. Mari lihat. 

1) Street food : 38,000 won - RM121

Street food adalah yang usually aku makan macam hotteok, vegetable hotteok, kimbap, bokumbap, banana milk, tteokbogi, fish cake, sushi crab, mineral water, coffee from vendine machine, etc. I really in love with Korea street food so that why cost is more that RM100. Hahahaha

Details : 
Hotteok : 800 won/1,000 won
Vegetable hotteok : 1,000 won
Kimbap : 5,000 won
Bokumbap : 800 won / 1,000 won
Susu pisang : 1,300 won
Tteokbogi : 3,000 won
Fish cake : 800 won / 1,000 won
Sushi crab + mineral water (free) : 1,300 won
Coffee (vendine machine) : 300 won
Mineral water : 1,000 won

2) Cafes : 42,850 won - RM136

Cafes is include Hello Kitty Cafe (two times), Mango Six cafe, Cube Entertainment cafe, K-Story cafe, Kona Beans cafe, Mouse Rabbit cafe, and Starbucks. Mostly dekat cafes aku akan share dengan Aleya. Ada jugak share bertiga dengan mimi. So kena pandai - pandai jimat duitlah dekat cafes sebab food and drink mereka tak semurah street food. 

Details :
Hello Kitty Cafe (1st time) : 6,830 won (share with aleya and mimi)
Mango Six Cafe : 2,850 won (share with aleya)
Cube Entertainment Cafe : 5,500 won (share with aleya)
K-story Cafe : 2,000 won
Kona Beans Cafe : 5,350 won (share with aleya)
Mouse Rabbit : 6,700 won (share with aleya and mimi)
Starbucks : 6,700 won (share with aleya and mimi)

3) Transportation : 63,340 won - RM201

First time topap T-Money is 50,000 won and after that I added another 5,000 won and 1,000 won in T-Money. So cost for T-Money is 56,000 won. Others is for cab. Nak ke Nami Island kena naik teksi sari Subway stesen sampai jeti boat Nami Island.

Details :
1st reload T-Money : 50,000 won
2nd reload T-Money : 5,000 won
3rd reload T-Money : 1,000 won
Cab :  2,460 won + 750 won + 2,100 won + 1,000 won + 1,030 won (share with aleya and mimi)

4) Attractions : 39,000 won - RM124

Since Korea attaractions is usually free so it won't take extra cost for this. I'm going to Namsan Tower, Chandeokgung Palace, Cruise at Hangang Park, and Nami Island. Other attractions is free of charge like Bukchon Hanok Village, King Sejong, SBS headquarters, Entertainment building, and etc.

Details : 
Namsan Tower : 8,000 won
Chandeokgung Palace : 8,000 won
Cruise Hangang Park : 15,000 won
Nami Island : 8,000 won (return ticket)


5) Sourvenier : 353,400 won - RM1,122

Cost ini termasuk dengan mereka yang kirim brooch and t-shirt dekat aku dalam RM300. Balance is my cost lah for sourvenier. Actually you can cut this cost depend on yourself. Aku tak beli sourvenier untuk semua pun, hanya untuk officemates, my close friend and my family. Since this trip is backpackers style so niat nak kurangkan cost untuk sourvenier tapi asyik pikir pasal orang je so terbelilah banyak. So next time, aku akan kurangkan cost untuk sourvenier. 

Actually sourvenier ini aku ada buat business sikitlah di mana sourvenier aku termasuk brooch. Brooch ini aku jual balik dekat mereka yang mahu beli so even though aku spend banyak juga dekat brooch but I got modal balik. Selain brooch, sourvenier yang aku beli adalah t-shirt I love Korea untuk family members, pandora bracelet, sweater, sudu Korea which is more than 10 pieces I bought, fridge magnet, keychain and etc. 

Details :
T-shirt I ❤️ Korea : 6,000 won/pieces
Sweater (SPAO) : 9,900 won - normal price is 30,000 won. *this time SPAO sedang sale so that why sweater dia murah
Sudu Korea : 5,000 won/pieces
Fridget Magnet : 10,000 won
Keychain Korea : 10,000 won
Pandora bracelet : 20,000 won
Brooch : 128,000 won

Harga brooch ini berbeza, ada yang 5,000 won, 3,000 won, 2,500 won. Ada harga selepas negotiation and ada yang normal price. Harga sudu korea pun paling murah aku jumpa 5,000 won itu pun di Dondaemun. Kalau beli dekat Myeongdong boleh capai 7,000 @ 8,000 won. T-shirt I ❤️ Korea ada yang 3 pieces 10,000 won tapi kain tak beberapa nak bestlah. Aku cari quality kain yang okay that why beli 1 tshirts 10,000 won. Tshirt aku beli dekat Myeongdong.

6) Food : 18,750 won - RM60

Food di sini termasuklah cost untuk makan di Gosame (first time) but second time makan Gosame don't ask me how much the cost because Jay treats us. Thank you jay! Chungmo Kimbap and nasi goncang at Nami Island.

Details : 
Gosame : 6,750 won
Chungmo Kimbap : 7,000 won
Nasi goncang : 5,000 won

Gosame and Chungmo Kimbap is shared with Aleya and mimi except Nasi Goncang.

7) Others : 3950 won - RM13

Ini cost masa kami shopping beras, roti dan lain lain untuk food dalam guesthouse di Lotte Mart.

Total : 559,370 won - RM1,777 ~ RM1800

*1,000 won = RM3.175

Net total : RM1,400 (flight ticket) + RM1,400 (guesthouse) + RM1,800 (expenses)
              : RM4,600 - target archieved ! Not more than RM5,000

Tips to cut cost is flight ticket. Kalau awak semua boleh dapat harga lagi murah, lagi bagus. Sama juga dengan guesthouse. Since my guesthouse is near to Subway so harga taklah murah atau mahal sangat but we all stayed 17 days so may be cost for guesthouse also quite high. Kalau stay a week may be not more than RM1,000. 

Note : penting ya untuk cari guesthouse near to Subway sebab kalau jauh, ia akan memenatkan korang. Belum sampai attraction lagi dah penat macam mana. :D

*updated : 5 November 2014

Thanks mimi for the comment ! :D