Monday, October 13, 2014

Food you can eat in Korea

Aku share kedai mana yang boleh makan dekat Korea. Since we always cook in our guesthouse so tak banyak sangatlah yang boleh aku share. I'll divide into two which is Seoul and Nami Island.

>>>>> SEOUL

Taip nama je dah rindu. Macam mana? Okay over diam kau mira. Street food yang boleh makan korang boleh check dekat entry : kenapa kena melawat korea part 1. Tu adalah street food yang aku selalu makan lah. Lagi satu yang selalu aku makan adalah odeng atau pun fish cake. I dont know the correct spelling. Benda nie dengan hotteok memang bersepah dekat sana. Kau jalan je mesti jumpa. Lagi sedap hirup sup dia panas panas tu sekali . Antara ktorang, mimi yang paling gila benda nie. I dont know how many stick dia makan tapi sumpah lebih 10. Lepas tu gigih hirup sup dia. Aku makan sekali dua kali je benda nie sebab aku rasa hotteok lagi sedap. Hahaha



Odeng - 1,000won

Source : google



Sinchon : Gosame




Okay restauran nie memang famous pun di kalangan pelancong malaysia sampai pelakon malaysia pun datang sini. Since aku bukan peminat drama drama melayu sebab tak sempat nak tengok tv petang petang, korang boleh check production mana yang datang sini.



Okay sangat sangat sangat recommended restoran nie sebab super duperlicous weh. Paling win antara semua food dia adalah sotong. May be ramai malays yang datang sini so one of worker taw squid in malay is sotong. 



Sedapnya! Tak beragak weh order sotong sampai dua sebab sotong dia memang win. Korang cakap je nak sotong, nanti Insya Allah dia paham. Nak describe rasa dia macam mana memang unexplain lah sebab tu first time aku rasa sotong masak gitu. Aku makan dua kali dekat gosame nie, first on our 4th day and before fly balik malaysia lunch dengan our korean friend - Jay. In case korang sesat nak pergi sini, then tanya korean dekat sana, belum tentu dorang tahu restoran nie. I dont know why but it happen to us. Senang je nak cari restoran nie.



Just follow map above and you will find gosame restaurant.





Chungmu Kimbap




Restaurant nie tahu dari kak ekin. Kak ekin nie mimi punya kawan. Dia datang untuk attend konsert super junior after leetuk come back from army. Banyak kali dah kak ekin nie datang Korea sampai orang kata balik kampung je rasanya. So dia expert jugak food dekat Korea nie. One of restaurant yang dia kenalkan dekat ktorang adalah restaurant Chungmu Kimbab. Located at Myeongdong and ada few branch dekat Myeongdong tu. Kami pergi dekat dengan Forever 21 di Myeongdong. Korang straight je lepas jumpa Forever 21, make sure Forever 21 on your left because restaurant nie pun on your left jugak. Passing Forever 21 akan jumpa kedai ice-cream then Chumgbu Kimbab only few shop after kedai ice-cream tu. 

Chungmu kimbab nie sotong pedas makan dengan nasi roll and lobak putih. Nice! Seriously you should try. Tertiba aku rasa macam banyak makan sotong dekat Korea nie. Hahaha 





Kimbap / gimbap


Source : Google


Aku takde pulak gambar kimbap nie sebab setiap kali beli terus excited nak makan. Ini macam sushi tapi korea version. Ada variety of filling dalam tu tapi kami makan yang merah tu. Aku rasa macam telur ikan sebab penah nampak dekat tv tapi tak sure then bila tanya ahjumaa yang jual, benda tu part of fish so kira boleh makan lah as long as not meat or chicken or pork. Memang banyak pilihan pun kimbap nie bila di jual tapi isi yang lain kebanyakkan nya ada daging or chicken. Tapi serius sedap plus pedas kalau makan dengan kicap lagi win. Macam aleya. Hahaha kami beli dekat dondaemun 5,000won ada 10 kimbap


>>>>> NAMI ISLAND




Before shake






Tadaa! :D

Nasi goncang nie kami makan di Nami Island. Kedai dia ada dekat belakang near tu surau. Don't worry kedai nie di jamin halal sebab ada certificated. Nak goncang kena pakai sarung tangan sebab memang panas gila. Gambar atas nie Aleya punya nasi goncang dia ambik version cheese. 


Pau


Pau nie inti read bean / kacang merah. 1 pau = 1,000 won.