Sunday, September 28, 2014

Checklist before ke Korea

Di sini aku share sikitlah checklist untuk ke Korea. Tak perlu follow semua sebab setiap orang berbeza checklist nya. Aku share sebagai reference sahaja. Lebih atau kurang korang buat sendiri okay.

1) Cuaca / Weather
Before fly tu better korang check cuaca dekat sana. Boleh check dekat Yahoo weather. If nak check weather sepanjang dekat Korea pun boleh tapi atleast check on arrival day. At least check! Do some homework and please don't lazy. Don't expect your friend will do it for you. Travel sesama kan? So lets do it together.

Time aku pergi tu autumn baru je start. Mean baru je summer habis so not to cool and not to hot. Around 26 degrees and night around 21 degrees. Those yang nak pergi time early october and above, better bawak sweater tebal sikit. Tak perlu sampai winter coat sebab critical nanti masa malam je. Penah je sepanjang 17 days night weather cecah 15 degrees. 

2) Pakaian / Clothes
Yang ini memang ikot kesesuaian masing - masing lah. Aku punya cara, aku bawak 2 jeans sahaja and 4 tshirt untuk jalan - jalan. Baju tidur dan baju harian serta seluar tido and seluar harian adalah sama, aku bawak 3 helai sahaja. Guesthouse aku ada washing machine so boleh basuh lah. Kalau boleh cut lagi clothes yang nak bawak sebab nanti sourvenier lagi kau nak bawak balik. 

Janganlah pikir kau nak nampak cantik dalam gambar di mana baju tak boleh sama setiap kali keluar. Kata travel kan so don't expect nak carry satu almari baju semata - mata gambar lah. Bila bag berat shame on you lah. Opss sorry. :D

3) Kasut / Shoes
Sekiranya korang follow cara backpakers style like us, silalah pakai sport shoes or sneakers. Selipar pun kalau boleh avoid. Dekat Korea pun semua pakai sport shoes taw. Bila backpakers style korang akan banyak guna public transport which is bus and subway ( Jihachul / yak ). Bila guna subway, akan berdepan dengan banyak tangga tak kesahlah pendek ke tinggi. Bila ingat subway sila ingat tangga. 

 



Actually ada je escalator but few subway sahaja rasanya. Bukan semua subway provide escalator. Suggestion aku bawak satu kasut pun okay tapi in case kasut koyak atau rosak boleh beli dekat Myeondong atau Hongdae night market. Sneakers around 10,000 won = RM32. Kalau nak bawak kasut siap-siap from Malaysia pun boleh. Tarahal lah bro. :P

4) Personal use
Part ni, kalau boleh bawak yang small size je. Jangan lupa bawak wet tissue (aku bawak wet tissue dari Dettol). Kalau beli wet tissue Dettol, akan ada 3 pack wet tissue. Bawak 3 wet tissue pun dah cukup tapi aku over bawak sampai 9 pack. Hahaha so conclusion nya bawak 4 pack wet tissue pun okay. Wet tissue nie gunanya masa ke toilet nanti. Botol kosong kena bawak jugak sebab untuk ke toilet tapi kalau taknak bawak dari malaysia pun takpe. Nanti sampai Incheon beli air 1,000 won and keep the bottle.

5) Luggage
My advise is tak perlu rasanya bawak luggage besar like size 28 (macam aku) sebab nanti menyusahkan diri sendiri. Hahaha memang part nie aku gelakkan diri sendiri lah. Benda nie psycho sebenarnya, lagi besar kau bawak bag lagi banyak barang yang kau nak sumbat. At the end, aleya kena kurangkan 3kg sebab bag aku lebih muatan. Sorry aleya �� I love youuu. 

Nie je kot yang aku ingat buat masa nie. Kalau ada additional info, aku add later lah eh. 




Briefing before fly to Korea

Eh hye! :D almost two years kot tak update blog then suddently nak update tetiba. Motif? Because of I miss Seoul so much. Hahaha actually, because I have short term memory and tak nak memories gone macam tu je then decide nak tulis dalam blog. Well gambar boleh simpan but memories will gone day by day. 

Okay lets start, aku baru je touched down malaysia few days a go. To be specific, on wednesday (24/9/2014) then friday start kerja balik. How long in Korea? - 17days. Hahaha long vacation actually that why please understand me when I said I miss Seoul so much because I been there for 17days! Hahaha :D

My flight to Korea on September 8, 2014 during Chuseok Day in Korea. Masa nie autumn dah start tapi still tak sejuk sangat around 26 degrees if I not mistake. Aku pergi ber-empat all girls and stay dekat guesthouse. Well, boleh je kalau korang nak duduk hotel tapi sebab aku stay 17 days and nak cut cost so mimi decided to stay at guesthouse sahajalah. I will story about our guesthouse later.

Ktorang pergi dengan cara backparkers style which is no travel agent lah. We meet up 2 times before fly to Korea. 1st meet up to arrange which location and attraction we going to visit and second meet up just for reminder what should we bring etc. Everyone macam excited before aku fly ke Korea tapi aku tak rasa macam tu pun may be because of I'm still working on weekend (I fly on monday) and still afraid regarding MH17 and MH370 tragedic.

Weh panjangnya intro aku. Hahahaha nanti aku share macam mana aku stay 17 hari dengan budget 5K. RM5,000 cost including flight ticket + guesthouse + food + sourvenier + transportation cost. Before I end my story, I listed a few main point about my trip to Korea.

1) Currency masa aku tukar is RM1 = 3.175 won
2) Stayed at guesthouse
3) Flight using AirAsia.
4) Pergi ber-empat (mimi, aleya and ros including me)
5) Season : autumn
6) Budget RM5,000 for 17days
7) Backpakers style.

Next week aku update lagi. Bye! :D


Grammar jangan cakaplah, terabur habis tapi ignored je lah eh. :)