Friday, October 10, 2014

PART 2 : Kenapa perlu melawat Korea?

4) Public transport on time



Yang ini memang aku puji lah sebab susah nak jumpa public transport on time dekat Malaysia nie. Harap our Public Transport di improve lah. Aku bukan cakap mengenai train sahaja dalam hal public transport on time nie tapi bus jugak on time. Aku penah naik bus sekali masa nak ke rumah kawan aku dekat Korea. Ktorang ada dinner di rumah Dr. Huda dan naik bus untuk pergi rumah dia. Dr. Huda kata driver bus dekat Korea nie jenis tak peduli sangat orang dalam bus tu terjatuh ke atau tersungkur ke dalam bus sebab dorang memang bawak bus laju. Macam dekat Malaysia, RapidKL kan ada sesetengah driver berhemah lah jugak.

Subway (Jihachul / Yak) dekat Korea nie ada banyak gerabak dan dekat hujung gerabak subway nie ada gerabak untuk basikal. Cool right? Since orang Korea rajin exercise, so ada inisetif yang management subway nie untuk bina satu gerabak khas untuk bicycle. Siap ada tempat parking bicycle taw dalam gerabak. Then the best thing jugak, before train sampai, akan keluar satu lagu yang aku pun tak tahu nak describe tapi bila kau dengar kau rasa excited train nak sampai. :D Aku nak rakam bunyi train sampai tapi sampai ke sudah tak record tapi bunyik tu selalu ada dalam kepala aku. wee~



5) Cosmetic and korean product is cheaper



Myeongdong

Aku jenis yang tak retilah nak pakai korean product so aku taklah gila nak beli macam mimi. eh sorry mimi. :D Banyak dan murah dan promotion bersepah kalau dekat sana. Nature Republic tu takyah cerita lah, bersepah kedai dia. Tony Molly ada, skin food ada, mask pun variety dari yang takde jenama ke yang dah branding. Those yang jenis pakai korean product especially cosmetics, bolehlah order dekat mereka yang akan ke Korea sebab aku gerentilah kau nak beli facial wash je tapi kau akan dapat mask dan segala bagai free gift.

Dekat sana kasut cantik weh! Mana yang jual online kasut ke, bag ke atau apa - apa yang dari Korea, boleh beli dekat Korea lagi cantik dan banyak pilihan. Aku tak beli kasut pun walaupun aku nak sangat kasut dekat sana sebab memikirkan luggage yang akan berat so at the end memang tak beli pun kasut dorang yang cute dan cantik tu.Korean product nie boleh beli dekat Myeongdong, Namdaemun, Dondaemun, Insadong, etc.



6) Older sangat peramah dan cute!



Kenapa aku masukkan element cute dekat tajuk sebab mata dorang kat sepet so bila senyum dah tak nampak mata so nampak cute lah. :D Even though they can't speak english tapi they try the best to speak with us. Sebab tu aku cakap lagi better kalau kau pergi Korea dan kau tahu cakap Hangul sebab kau boleh borak - borak dengan dorang. Bila older tahu kau tahu cakap Hangul, lagi dorang appreciate korang di mana kes ktorang, ada ahjumma nie siap potongkan buah yang dia bawak dalam bag untuk ktorang even aku pun taktaw buah apa. Then ada ahjussi nie dekat Seoul Station siap bagi air mineral, pau, gula - gula yang dalam poket dia dekat kami. Sweet sangat. Bila tolak apa yang dorang bagi, beria - ia dorang suruh amik so kami except dengan rasa terbukalah. So happy! That is one of best memory in Korea. I miss ahjumma and ahjussi in Korea. :')



7) Signboard in English



Ini korang tak perlu risau lah nak pergi mana - mana attraction sebab signboard in english sentiasa ada. Walaupun susah sangat nak sebut bila dalam english sampai tergelit lidah nak sebut tapi atleast kau tahu lah tempat mana nak pergi. So tak perlu risau okay mereka yang nak ke Korea.




5 comments:

  1. Akak amirah, berapa bajet kalau nak melancong ke korea? Tolong reply. Tengkiuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh check di link ini untuk bajet : http://amirah-syafiqah.blogspot.com/2014/10/budget-untuk-17-hari-di-seoul.html

      Delete
  2. Akak amirah, berapa bajet kalau nak melancong ke korea? Tolong reply. Tengkiuu

    ReplyDelete
  3. Akak amirah berapa bajet kalau nak melancong ke korea? Tolong reply. Tengkiuu

    ReplyDelete
  4. Akak amirah, berapa bajet kalau nak melancong ke korea? Tolong reply. Tengkiuu

    ReplyDelete