Tuesday, February 21, 2012

Tak susah nak terbitkan rasa sayang

Assalamualaikum   =)

Nie bukan entry pasal girlfriend, boyfriend, admirer, or what ever you call it but nie pasal kasih sayang yang aku rasa aku tak penah imagine akan ada dalam diri. :D Frankly, kali nie nak cakap pasal kucing. wehooo ~ since when you, no I mean my self (wth jadikan diri sendiri pihak ke tiga?!) suka kucing haaa?!


Those yang kenal sangat Amirah Syafiqah, dorang sure tahu yang aku nie memang tak suka kucing. Yeahh even kucing one of the binatang kesayangan Nabi Muhammad SAW. Aku takde kisah buruk pun dengan kucing. Tak penah kena cakar, kena gigit or pape je yang boleh membuatkan jadi tak suka kucing. Aku tak suka kucing pun, taklah sampai tahap jumpa kucing je aku sepak, tu kejam sangat tu der.. wa ada hati and perasaan lagi dekat binatang nie. :D


Aku punya allergic dekat kucing, sampai kalau makan dekat kedai then ada kucing bawah meja, memang aku lipat kaki bersila atas kerusi sebab takot kucing punya pasal. Sometimes, bila kucing tu datang dekat dengan aku then meow meow meow, memang aku alih tempat pegi kat tempat lain. Bagi aku, setiap kucing yang pandang aku, aku rasa dorang akan cakar aku. (^&%$#@!)


Aku still ingat masa aku form 5, classmate aku ambik kucing nak bagi kat aku, aku tak sure dia nak campak kat aku dengan niat nak takutkan aku atau saje nak test aku nie betol betol penakut kucing atau tak, bila aku nampak dia masuk kelas dengan kucing dekat tangan, jalan ke arah meja aku dengan muka jahat dia, memang aku bangun lari keliling kelas sambil jerit


" kau memang #$%^&*@! la weyh! "


itu masa form 5, even kawan kawan aku cakap cutenyer kucing tu mira, manja nyer kucing tu, lebatnya bulu kucing nie, aku still dengan ego yang tinggi di mana aku tak penah rasa kucing tu comel. Even kucing parsi yang bulu lebat tu, aku rasa kucing tu biasa je. Part mana yang comel pun aku tak taw. See how 'dungu' me about kucing. Tapi benda nie berubah masa aku cuti sem 4 bulan tahun lepas. :D


Jiran rumah aku (also my cousin) setiap rumah dorang akan ada kucing. paling sikit pun tiga dan rumah aku, memang say no to kucing la even tina dengan apit okay dengan kucing. Yang lain memang tak beberapa nak suka la kucing kalau ada dalam rumah. Tapiiii ada sekor kucing nie yang berani masuk rumah aku meow meow dekat mama mintak makanan. Selama nie tak penah ada kucing yang berani masuk rumah.


Aku tak beberapa nak kesah sangatlah kalau kucing datang mintak makanan, kalau ada ikan aku bagi, kalau takde, tak bagi. Simple like that. Kucing yang nie, nama dia Comot. Lepas makan, mesti dia duduk dapur teman mama masak. Dia akan duduk diam, bila suruh duduk comot nie duduk, senang cerita comot nie senang nak bagi arahan and patuh dekat arahan.


Lama - lama, bila aku tengok adik adik aku bagi arahan suruh duduk, suruh makan, suruh pegi depan, comot ikot, waktu tu aku rasa "ehh kucing ni baik, dia dengar cakap" so itu attraction comot yang pertama. Then bila sadiq belai belai bulu, comot dengan manja nya guling sana guling sini, bila sadiq baring, comot datang dekat baring sebelah sadiq and for me its soooooooo manja la weyh... Then bila aku beranikan diri pegang bulu kucing, comot give positive reaction and I was like, eeeeeeeeiiii baiknya kucing nie !


Comot nie sangat manja, kalau ada orang baring, dia akan datang dekat baring dekat sebelah. Bila dia nak tido, dia akan pastikan ada orang dengan dia. Kalau comot tido sorang, dia akan cari orang and tido sebelah kita. Now, setiap malam aku akan panggil comot masuk rumah, tido dalam sebab comot nie kaki gado. Kalau dia tido luar, esok pagi bila masuk rumah nak makan, mesti badan penuh dengan luka sana sini. Then bila comot tido dalam, dia mesti akan tido dekat depan sebelah apit or aniq. Penah jugak dulu, pintu bilik aku terbukak and bila aku bangun dari tido, sebelah aku comot. Tak ke terkejut jantung aku lepas tu. hahaha :D


Btw, jangan tanya aku cara nak menjaga kucing dengan jayanya. Aku memang taktaw, aku hanya tahu beli whiskers. Part kebersihan diri kucing macam kencing and so on, comot akan buat dekat luar rumah. Part mandi kan comot, cousin aku akan mandi kan sebab comot nie jantan dan dia sangat garang. Kalau dia tak suka, dia akan cakar. Until now, aku hanya bagi dia makan, belai bulu dia, and make sure dia tido. Insya Allah kalau ada rezeki aku nak pegi bawak comot dekat grooming class for cats, :D


and here it is,  




garang, gemok, degil, and ekor kontot. :D


One more thing about comot, dia kuat merajuk. Kalau aku marah dia sebab gado dengan kucing lain, mesti dia lari pegi dekat teman lain then buat muka sedih dia. Paling teruk dia akan keluar then lepak dekat tembok depan rumah aku. Nak pujuk dia, kena cakap elok - elok, belai bulu dia, baru dia nak masuk rumah. eeeeiiii manja kemain ! Hari tu kawan aku datang rumah and bila aku bukak pintu, comot datang nak masuk. Kawan aku tegur,



"gemoknyer kucing nie mira, bagi makan apa nie?"


aku bagi whiskers je and sometimes tukar selera pegi Pro-Diet. Siapa yang minat kucing sure taw makanan kucing kan.


dan perubahan yang aku rasa dekat diri aku, kalau aku jumpa kucing dekat tepi jalan, aku akan meow meow dekat kucing tapi aku still tak berani nak pegang or peluk kucing ehh. Senang cerita, aku taklah terok macam dulu yang sampai tak boleh jumpa kucing. :) See, manusia boleh berubah. Dulu yang tak penah suka akan jadi suka dengan izin-Nya. Jangan di paksa sebab ia akan datang sendiri sama seperti jodoh. (apesal tiba tiba masuk hal jodoh nie mira?!)

2 comments:

  1. huhu~~kat umah noni ada around sploh kucing~kucing sendiri nya ada 3 je.tp xtaw kucing jalanan mana datang lepak umah and umi bagi makan.so,dah jadi macam kucing sendiri and umah noni pon dah jadi macam pusat perlindungan kucing :)

    ReplyDelete
  2. @noorniey azman : wahhhhh bestnyer banyak banyak tapi still takot la dengan kucing. hehehehe :D

    ReplyDelete