Friday, February 17, 2012

Kenapa salah minum berdiri?

Assalamualaikum  =)

Kenapa salah minum berdiri? memang setiap kali nak minum kena duduk jugak ke? Kalau tak duduk dosa besar eh? Bukan kalau minum berdiri air senang masuk dengan jayanya terus ke perut tanpa melalui tol ( ???? ) kan? Nie yang aku selalu tanya dekat diri sendiri la sebab aku pun jenis minum berdiri. Senang cerita aku minum duduk masa tengah makan je. Kalau aku stop dekat petronas beli air ke, memang aku minum masa tu jugak. hakhakhak :D

Btw, aku penah baca dekat facebook yang "larangan minum berdiri" tapi aku ignore je link tu sebab aku rasa takde pape pun. Aku rasa macam benda kecik je. Tapi di sebabkan aku ignore, lama lama aku terpikir balik bila aku minum berdiri. Aku teringat link yang orang share kat facebook, kenapa di larang minum berdiri eh? ada kesan pape ke kat dalaman kita? Then aku cari balik link tu, tak jumpa plak.

Then akhirnya aku jumpa balik link lepas seminggu aku cari. hahaha meh aku nak share benda nie dekat korang, kalau dah baca, alhamdulillah, kalau belom, mehh aku nak share sikit, 



Mengapa Rasulullah SAW melarang kita minum sambil berdiri???

Ternyata secara perubatan, dlm tubuh kita terdapat penapis sfringer. Saringan tersebut dapat terbuka ketika kita duduk, dan tertutup ketika kita berdiri. Air yg kita minum belum 100% steril untuk di olah oleh badan. Bila kita minum sambil berdiri, maka air tidak tersaring oleh sfringer kerana tertutup. Air yg tidak tersaring oleh sfringer terus masuk ke kantung kencing, boleh mnyebabkan penyakit kristal ginjal.

Subhanallah, tiap perintah dan larangan Rasul pasti bermanfaat bgi umatnya!
Terapi air putih : JANGAN LUPA BANYAKKAN MINUM AIIR MASAK..

1. Minum 2 gelas air setelah bangun tidur.. 
dapat membersihkan organ-organ internal.

2. Minum segelas air 30 minit sebelum makan.. 
dapat membantu fungsi seluruh pencernaan + ginjal.

3. Minum segelas air sebelum mandi..
dapat menurunkan tekanan darah.

4. Minum segelas air sebelum tidur.. 
dapat mencegah stroke + serangan jantung.



"Demi MASA! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali 
(1) orang-orang yang beriman, (2) dan yang beramal soleh 
(3) dan yang berpesan2 pada kebenaran (4) dan yang berpesan2 pada kesabaran". 
~Surah Al-'Asr.




agak melampau je maksud gambar nie. macam haus sangat. hahaha
*google*






kira dah dapat kan apa sebab nya kita kena minum duduk. Aku pun tengah practice diri asal minum je kena duduk. Kalau tak dulu aku bantai je. hahaha  Jom, practice make perfect ! :D




sumber : love love islam

0 biji dragon ball:

Post a Comment