Thursday, November 25, 2010

tolong susuk dah terkeluar !


Eh cop cop, macam mana nak pakai susuk eh? HAHA. 

Okayla, tajuk lari dari entry. :P ini bukan pasal susuk pun, nie pasal dekat muka nie. nampak? nampak tak? Kalau nampak memang umur kau tak panjang. HAHA! Ada bapak banyak gilee jerawat weyh! sumpah menyirap. aduhh.. lepas tue sedap plak ada satu jerawat batu bata landing dekat dagu. Takde tempat laen ke? tempat laen yang orang tak nampak selaen muka dan tapak tangan. ececehh.. :D Maka, misi sekarang adalah, semua susuk yang sesuka hati dia je keluar nie tanpa ikot musim kena hapuskan before sabtu nie! yee, sebelum sabtu!


kenapa???


Sebab, sabtu nie nak kena hantar rombongan bertunang. Jumpa orang yang tak penah kenal pun so kena bagi good perception dekat dorang. Ececehh, kau cakap ulat bulu dah naek daun sudah.. ngade nak pikir perception orang semua la. :P 


Caranya??


Okay, nie aku punya cara la. Ikot tradisional. Pencuci muka stay pakai lagi eh tapi kan, ntah ntah jerawat naek sebab aku tukar pencuci muka baru tak? Ehh, apa lari topic nie? okay gostan balik, nie cara aku dan I just wanna to share it. 


1) siapa suka makan tomata? kau? serius? untung gilee weyh sebab aku tak makan tomata. so tak payah nak rebut ngan aku nanti ! HAHA. ehh bukan, bukan.. :P tomata memang sejak azali lagi semua dah taw khasiat dia kan. kalau korang perasan, siapa yang kaki tomata nie, muka dorang mesti bersih kan ! tapi bukan semua la. maybe 70% je kot, kew 85%.. kalau dah ada jerawat yang tegar tak reti nak mampus tue, sila guna alternative laen. :P

Maka, di sebabkan aku tak makan tomato, aku nak jugak amik advantage dia kan. So, aku pegi dapo, belah tomato, belah nipis je. then letak dekat muka. macam scrub. taw scrub? google please. kesan dia? not bad.. menghaluskan kulit dan jerawat makin kecil.


2) putih telur. boleh jadi topeng muka.. :) asingkan kuning dengan putih telur. then amik yang putih telur sapukan dekat muka. Lepas tue kan, korang lari pegi bawah kipas, dongak muka ke langit seumpama pandang bintang - bintang, (elehh!) tunggu sampai putih telur tue kering. muka masa tue bapak ah! macam plastik wa cakap lu! haha.. tegang gile nak mampos! nak senyum pun tak boleh. lepas tue, lari pegi depan cermin (apahal pakai putih telur je banyak maen lari - lari nie? HAHA) cuba korang senyum depan cermin. masa tue la nampak muka korang masa tua nanti! haha.. sebab ada rekahan - rekahan dekat sekeliling mulut. ahaks! okay, dak nie dah melalut.

tapi member aku ada cakap, letak tisu dengan putih telur dekat muka. rendamkan tisu dalam putih telur kot.. then lekatkan dekat muka macam masks SK-11. dorang kata nanti bintik - bintik hitam pun keluar sekali. nie budak asrama cakap la, aku sekolah menangah sekolah biasa je. :P


3) air basuhan beras. air basuhan beras tue korang sapu dekat muka. muka jadi segar. dulu masa aku remaja maksud aku umo belas - belas la. sekarang remaja lagi tapi dah senior, hakhak.. aku selalu buat. petua tradisional kan, tak payah guna duet. :P


4) okay, nie sumpah power! bukan super power, power punya petua la. guna bawang putih. taw? ketuk bawang putih tue then letak kat tempat jerawat. sedikit pedih tapi hasil dia, akan kecutkan jerawat. buat sampai jerawat hilang.


Ada masa beberapa hari je lagi aku nak hilangkan susuk - susuk dekat muka nie. before sabtu. SABTU. haha.. aku baru buat yang no dua, maka ada 3 cara lagi. sempat nie sempat. :D




okay, dah beli. tengah otw baca. :)

4 comments:

  1. hahaha sewe novel ko la mira pasnieh
    hihiihih

    ReplyDelete
  2. haha.. tarahal la.
    tp kena tahan dgn syarat aku la. :P

    ReplyDelete
  3. wah,,,,bleh dgne pkai ni ptua..
    nak ikulah,,,yg tomato nk wat scrub cmne??
    letak je ke mira??

    ReplyDelete
  4. gune hawa aww.. aku dh biasa guna nie tp ko jgnla expect kulit aku halus gile. haha.. xlah, sekadar nak tutup jerawat je. :D

    yg psl tomato tue, aku letak je kat muka. sapu2kan dekat muka. potong tomato tue sbb kita bkn nk gne semua. kira potong se-slice je la. then sapukan dekat muka. nnt muka bau tomata. HAHA.. tp okay je sbb nnt muka rs bersih. :D

    ReplyDelete