Monday, October 18, 2010

Spaghetti Carbonara

Owhh yeaaahh.. hari nie hari yang sangat bermakna. sebab? percubaan pertama menjadi dan licin plak tue. fuhh ! berbaloi - baloi.. haha. Hari nie nak jadi chef pulak. korang kena layan taw ! mekasih.. :D 

Hello semua ! hari nie Chef Mira nak terangkan cara nak buat Spaghetti Carbonara yang paling senang, mudah, cepat, dan lazat. haha. sesuka hati je kata lazat. ;P Serius weyh, tahap senang gileeee. budak darjah 5 pun boleh buat. aku umo? ehh, saya Chef Mira umo 20 tahun yang tak masuk 20 tahun nie lagi dan sedang mengira hari lagi beberapa hari je masuk besday dia  <----- perlu ke mention? HAHA. baru tahu buat benda paling senang kat dunia nie. patutla kalau pergi open house ada spaghetti. sebab senang ! sudah, berhenti membebel. mari terus ke cara pembuatan. <--- bahasa baku. geli je.




1) Prepare your ingredients 



Chef Mira tak gunakan banyak bahan. tadi Chef Mira sempat pergi Mydin beli spaghetti dengan kuah Carbonara je. kat rumah dah ada daging hancur/ kisar. lada hitam dengan garam pun kena ye. Kalau korang nak tambah udang ke, ayam ke, lagi sedaaap ! 



2) Kuah Carbonara


selepas tue, letak minyak Zaitun sikit, letak bacon tue then masukkan kuah Carbonara yang korang beli kat Mydin tadi. tambah garam dengan lada hitam. Mana yang ada udang ke, ayam ke, leh masukkan sekali. Jangan lupa nak tambah air sebab kuah Carbonara tue pekat so takut korang cepat muak kan maka tambah air. 



3) Mee Spaghetti 


yang untuk Mee Spaghetti tue pulak korang rebus dalam kuali. tadi Chef Mira hanya guna 250g je. so kira tak banyak sangat la. kat atas tue la rupa spaghetti yang dah rebus.


4) finally


Inilah rupanya ! Simple kan ! haha. Chef Mira tak power lagi <----- tapi mengade nak letak nama Chef kat depan. haha. so Chef Mira buat yang gileee simple punya. sesuai untuk orang yang baru masuk dapur macam saya nie ha. haha. tapi habis taw ! sadiq dengan along makan sampai licin. Mama dengan Ayah pun tak sempat nak rasa. So conclusion nya, percubaan pertama Chef Mira berjaya la walaupun nie benda paling mudah. hikhik. Chef Mira nie dah beberapa minggu craving pizza punya spaghetti so Chef Mira buatla lepas minta resepi dekat Ateh. finally, berjaya. Congratulation mira ! well done ! haha.  




dan ini bentuk Carbonara yang Chef Mira google. yang daun hijau tue, Chef Mira tak letak sebab Chef Mira cari tak dapat. so tak payah letak. haha. Saya akan cuba improvekan lagi. chaiyok -chaiyok !! ;DD
 *kau tak rasa ke kuah Carbonara aku dengan gambar kat atas laen warna? tue effect kamera tue. kahkahakahakah!! *


0 biji dragon ball:

Post a Comment