Wednesday, June 23, 2010

kalau putus tunang..


kalau nak d ikotkan hati, semua nak kawen sekali sahaje. tunang pun sekali sahaje. tak nak banyak banyak, nanti jadi trauma. kite bertunang dengan orang yang di kasihi, orang yang kita yakin pilih dia sebagai teman hidup sampai akhir zaman. bila tiba masa nak nikah, semua jadi bahgia walaupon kelam kabut, barang hantaran tak settle lagi. sepupu dua pupu semua bertandang ke rumah tuk tolong, catering, senarai jemputan dan paling penting, parents mana tak bahgia kalau anak dia bertemu jodoh dan akhirnya berkahwin. bila dah nikah semua, dah settle semua benda, semua aim nak hidup bahgia walaupun orang selalu kata badai masa berkahwin selalunyer menjelma masa 5 tahun kawen, 10 tahun kawen, dan ada yang dekat 20 tahun bahgia, tapi Allah turun badai tuk menduga ikatan suci tue. benda nie depends pada mereka macam mane nak uruskan. tapi dalam islam, takde perkataan " kalau " yang di sebut masa mula mula ayat. kita hanya merancang dan DIA yang tentukan. nie semua qada' qadar.



ini dilema seorang kawan yang di ceritakan pada sy. dia dah bertunang masa sy tengah berperang dengan final exam awal bulan 5 hari tue. so tak dapat nak datang. tapi sebagai tanda sokongan, sy habiskan kredit dekat RM10 tuk tengok dia bertunang live guna 3G. haha. mane datang idea tue pun tak taw la. sy call gne 3G dan sy tengok semua flow dari family bincang, cincin di bawa ke bilik dan akhirnya tersarung kat jari manis. sumpah bahgia sangat dia ! sy tumpang gembira walaupun sy takde tapi sy di kira tengok live la jugak gune 3G. hee. pas habis sarung cincin semua, dia tunjuk live cincin yang dah ada kat jari manis kat sy. gile jeles ! haha. dia dah hampir menjadi hak orang walaupon umo sebaya, 20tahun. masa tue rasa cam nak tunang je. hee. sampai antar mesej kat ayah, " ayah, rasa cam nak tunang la. haha " ayah kata gile. belajar tak habis lagi nak tunang. heee. balik je kL sy terus serang rumah dia tengok barang hantaran, baju tunang, cincin, semua la ! sangat gembira bile tengok dia bahgia.



tapi.. tue la. langit tak selalunya cerah, hidup tak selalunya bahgia, kadang kadang DIA turunkan rintangan. kawan sy sekarang tengah belah bagi either nak teruskan ikatan tunang ini atau tidak. masa dia nak tunang dulu pun, ada kekecohan berlaku. pak cik dia belah ayah dia tak setuju dia bertunang terlalu awal dengan umo baru je 20 tahun. xtually, tak masuk pun lagi 20 tahun sebab besday dia bulan 11. dia nak kawen dengan duda. ye, duda. anak dua. orang kelantan. kenal pun dekat tempat kerja. mula mula sy dengar dia nak tunang, sy gembira. tapi bila sy taw dia nak tunang ngan duda anak dua, hati sy kata jangan. memang tak boleh nak paksa hati dan perasaan kalau dah syg tapi sy tak sanggup nak tengok dia kawen dengan duda. ada ramai lagi lelaki tapi kenapa pilih duda. okay, sebab dah sayang tapi ntahla. hati sy tak setuju tapi taklah sy suarakan kat dia. itu pilihan dia. sy terima dan sokong dia. pak cik dia mintak laki tue ( tunang dia ) tunjukkan slip gaji dan surat cerai. slip gaji tuk tengok either laki tue mampu ke nak tanggung 3 orang termasuk anak dia yang dua orang tue + kawan sy sekali. pastue, pak cik dia minta surat cerai sebab nak bukti yang laki tue dah betol betol cerai. kalo takde semua apa yang pak cik dia minta, pak cik dia suruh putus tunang.




kawan sy sampaikan juga ape yang pak cik dia minta kat tunang dia. tapi, kawan sy tak sanggup atau lebih specific ayat dia, kawan sy kecian sebab dia kata mak laki tue dah gembira nak ada menantu lagi. lagipun, mak laki tue sakit. so kawan sy tak sanggup nak lukakan hati orang tua. dan sekarang, takde pun surat cerai dengan slip gaji dari laki tue. dan tadi kawan sy cerita, laki tue marah dia sebab tak reti nak cakap kelate. sy rasa cam geraaaaammmm sangat. kalo kau nak kawen dengan dia, jangan paksa dia ikot semua cara kau tapi kau yang kena paham dan tolak ansur bahawa tunang kau tue tak reti cakap kelantan sebab dia orang kL dan jangan nak paksa dia buat kalo tue bukan cara dia. kawan sy dah cukup baek dah ikot rentak laki tue, sy bawak dia pegi MPH tue cari buku makanan tradisi kelantan, kawan sy dtg kelantan tuk kenal cara hidup orang kelantan tapi tapi.. dan sekarang, kawan sy kata, dia dah tak contct tunang dia dah dekat seminggu. dia kata " kalau aku tak cntct dia mira, dia mane ada cntct aku. selalunya aku yang cntct dia " sy rasa cam, Ya Allah.. sabar je la. kau sayang dia ke tak? kalau tak sayang, jangan la tunang. kau serius kew tak dengan dia? kalau tak serius, jangan sesekali nak mulakan langkah tuk tackle ke ape.




sekarang, kawan sy tengah pening kepala. tengah kusut. muka sungul je. masa datang ngadu tadi, dia cam tengah tanggung benda yang berat sangat. dia kata cam dah tawar hati. dah belah bagi dah. dan dia kata betol ke kalau putus tunang, kena bayar double? sy tak taw. wujud lagi kew benda tue atau memang wajib kena buat? ntahla. dia buat semayang istikharah, kawan sy cakap tak nampak pape. kosong. sy hanya mampu bagi nasihat sahaje. sy tak tunang lagi, maka tak rasa pengalaman hati rasa belah bagi either nak teruskan tunang ke tidak. nie semua masa depan dia dan dia kena buat yang terbaek. sy hanya mampu berdoa semoga dia jumpa lelaki yang terbaek untuk dia. amin..



4 comments:

  1. T_________T cinta takbole dipaksaaa

    ReplyDelete
  2. bnde tu sumeyer prasaan,,,
    lau ptus tnang tnpe sbb yg wjar mmg kne byr blik,,
    tp tu sume bgntung pd phak laki jgak,,,
    slt istikharah bknyer dtg trus ptunjukyer,,
    kne wat slalu dn slalu2lah bdoa,,,
    sbb sgleyer dh ditetapkan,,,

    ReplyDelete
  3. betol. semua dah di tetapkan oleh DIA.

    ReplyDelete